Przemyślana, urozmaicona, odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa – właśnie taka powinna być dieta w ciąży. Codzienne menu przyszłej mamy musi dostarczać jej odpowiednią ilość energii oraz zawierać niezbędne składniki odżywcze w określonych proporcjach. W końcu dieta w ciąży wpływa nie tylko na zdrowie i samopoczucie kobiety, ale determinuje także prawidłowy rozwój dziecka. 

Dieta w ciąży – dlaczego prawidłowe odżywianie kobiety w ciąży jest tak ważne? 

Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta kobiet ciężarnych nabiera podwójnego znaczenia. Dlaczego tak ważna jest dieta w ciąży? Jadłospis i jego jakość ma bezpośredni wpływ nie tylko na matkę i jej samopoczucie, ale również oddziałuje na zdrowie dziecka – jego układ nerwowy, masę urodzeniową i ogólny stan zdrowia. To właśnie na organizmie matki spoczywa odpowiedzialność za odżywienie dwóch osób. W końcu kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Racjonalne żywienie powinno więc dostarczać jej niezbędną energię, ale także składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze czy węglowodany i witaminy. Zasady zdrowego żywienia przyszłych mam nie będą znacznie różniły się od tych, których warto przestrzegać na każdym innym etapie życia. Warto jednak mieć na uwadze, że dieta w ciąży powinna być bogata w określone grupy produktów, a inne z kolei powinny być z niej wyeliminowane. Zatem, co powinna zawierać dieta w ciąży? Jadłospis musi być przemyślany tak, aby dostarczając niezbędnych składników jednocześnie nie powodował wzrostu masy ciała.

Dieta w ciąży – 1 trymestr 

Pierwsze trzy miesiące ciąży to bez wątpienia czas najbardziej intensywnych zmian. Niemniej, nie oznacza to, że zapotrzebowanie kaloryczne kobiety spodziewającej się dziecka drastycznie wzrasta w tym czasie. Według specjalistów, dieta w ciąży – 1 trymestr powinna zapewniać kalorie pochodzące z różnych grup posiłków, ale wcale nie musi być ona bardziej kaloryczna niż dotychczas. Zatem, jak powinna wyglądać dieta w pierwszym trymestrze ciąży

Jadłospis przyszłej mamy powinien być bogaty przede wszystkim w zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata czy brokuły, które bogate są w kwas foliowy. Warto wzbogacić swoją dietę o owoce, chude mięso oraz ryby, które zawierają dużo witaminy D oraz żelaza. W tym miejscu warto zaznaczyć, że w przypadku przyszłych mam niezwykle ważna jest dieta bogata w żelazo. W ciąży jadłospis warto wzbogacić o produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, rośliny strączkowe czy czerwone mięso. Zapotrzebowanie kobiety ciężarnej na składniki pokarmowe i energię nieznacznie zmienia się także w kolejnych trymestrach. W drugim trymestrze przyszła mama potrzebuje zaledwie 360 kcal więcej, a w trzecim – około 470 kcal więcej każdego dnia. 

Dieta w ciąży – czego powinna unikać przyszła mama? 

Produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso, ryby, owoce i warzywa – to wszystko powinna zawierać dieta w ciąży. Żelazo, kwas foliowy, witamina D3 czy chociażby cynk – tych składników nie może zabraknąć w jadłospisie przyszłej mamy. O ile lista zalecanych produktów spożywczych dla kobiet ciężarnych nie odbiega zbytnio od jadłospisu każdego innego człowieka, o tyle dieta w ciąży powinna jednak eliminować niektóre z nich.

Jednym z częściej pojawiających się zagadnień wśród przyszłych mam jest: “dieta w ciąży, żeby nie przytyć – jadłospis”. Z tego powinnyśmy wyeliminować wszystkie tak zwane puste kalorie, niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe, jakie znajdziemy chociażby w popularnych fast foodach. Niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory również powinno się wyeliminować z jadłospisu ciężarnej. Przyszła mama musi także zrezygnować z surowego mięsa i surowych ryb czy jaj, które są bazą chociażby dla kremów w ciastach i tortach. Oczywistą pozycją, która nie może znaleźć się w menu kobiety ciężarnej jest alkohol pod każdą postacią.

Dieta w ciąży – jadłospis na 3 dni 

Dzień I 

Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Obiad: dorsz duszony w salsie pomidorowej z kaszą jaglaną i bukietem surówek

Kolacja: sałatka z kurczakiem i razowym makaronem z rukolą i suszonymi pomidorami

Dzień II:

Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba, jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Obiad: duszona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i brokułem

Kolacja: grzanki z awokado z łososiem i bazylią

Dzień III 

Śniadanie: musli z orzechami i jogurtem naturalnym

Obiad: grillowany łosoś z ziemniakami i fasolką szparagową

Kolacja: kaszotto z kurczakiem i warzywami 

Dieta w ciąży i przepisy zaprezentowane powyżej obejmują jedynie główne posiłki dnia. Warto jednak mieć na uwadze, że racjonalny program żywienia kobiety w ciąży powinien składać się z 5 regularnych posiłków. Dla przyszłych mam, które stawiają na absolutną wygodę, a ponadto chcą mieć pewność, że ich codzienne menu zaspokaja potrzeby kobiety w ciąży, optymalnym rozwiązaniem może okazać się catering dietetyczny Wrocław. Sprawdź, co w tej kwestii ma do zaoferowania Fitering. 

Zobacz także: Indeks glikemiczny – czym jest i kto powinien na niego uważać?

Udostępnij

Skomentuj

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola zostały oznaczone *

Go Top