dieta przeciwzapalna

Warzywa i owoce, tłuste ryby morskie, rośliny strączkowe oraz duże ilości ziół to główne składniki, na jakich bazuje dieta przeciwzapalna. Ma ona na celu przede wszystkim złagodzenie stanów zapalnych toczących się w organizmie. Sprawdź, jakie są najsilniejsze produkty przeciwzapalne, w jaki sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe i jak powinna wyglądać dieta antyzapalna.

Stan zapalny – czym jest, jakie są przyczyny i objawy? 

Stan zapalny zwykle utożsamiany jest z infekcjami, jakie rozwijają się w naszym organizmie. Jest to rodzaj reakcji obronnej, która powstaje w odpowiedzi na czynniki uszkadzające. W założeniu stan zapalny ma więc usunąć szkodliwy czynnik, naprawić uszkodzone tkanki i umożliwić ich regenerację. W momencie, gdy stan zapalny ma charakter krótkotrwały, możemy uznać go za stan, który niesie za sobą korzyści dla naszego organizmu. Z czasem wygasa on, skutkując powrotem do pełni zdrowia. Jednak, gdy mamy do czynienia z przewlekłym stanem zapalnym, staje się on stanem patologicznym, który może prowadzić do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Przewlekły stan zapalny oznacza podwyższony poziom cytokin zapalnych, które sprawiają, że nasz układ odpornościowy zaczyna działać na bardzo niskim poziomie.

Dieta przeciwzapalna – na czym polega? 

Dieta przeciwzapalna ma na celu wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, ale także zapobieganie mu. Wspomaga dążenie do optymalnego zdrowia i stymuluje naszą odporność. Wszystko to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i układ immunologiczny, który jest ściśle powiązany z obronnymi funkcjami organizmu. Ideą diety przeciwzapalnej jest takie zmodyfikowanie codziennego jadłospisu, by był on bogaty w najsilniejsze produkty przeciwzapalne, a jednocześnie eliminował nieprawidłowe nawyki żywnościowe i produkty zwiększające ryzyko wystąpienia stanu zapalnego. Warto więc wiedzieć, jakie są najsilniejsze produkty przeciwzapalne i jakie składniki powinna zawierać dieta przeciwzapalna. Jadłospis oparty o produkty antyzapalne to podstawa dobrego zdrowia i samopoczucia. 

Dieta przeciwzapalna – czego unikać w jadłospisie?

Względy zdrowotne nakazują, by w Twoim życiu zagościła dieta przeciwzapalna? Jadłospis powinien uwzględniać produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne i bezwzględnie eliminować te zakazane. Czego unikać na diecie przeciwzapalnej

  • Tłuszczy nasyconych (produkty pochodzenia zwierzęcego i pełnotłuste produkty mleczne, takie jak ser żółty, śmietana czy masło),
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (fast foody, dania typu instant),
  • żywności o wysokim indeksie glikemicznym (napoje gazowane, słodycze, desery),
  • produktów z oczyszczonej mąki (białe pieczywo, biały makaron),
  • słonych przekąsek,
  • alkoholu.

Jeśli codzienne przygotowywanie posiłków i przestrzeganie zasad wydaje Ci się ponad Twoje siły, możesz liczyć na wsparcie Fitering. Wrocław – catering dietetyczny zadba o to, byś każdego dnia spożywał posiłki uwzględniające Twoje indywidualne potrzeby. 

Co jeść na diecie antyzapalnej? 

Dieta przeciwzapalna, podobnie jak dieta na niedoczynność tarczycy czy dieta na chore jelita, nie jest dietą odchudzającą. Powinna bazować na świeżych składnikach i obfitować w naturalne produkty przeciwzapalne. Co działa przeciwzapalnie i co warto wprowadzić do diety antyzapalnej

  • Surowe warzywa i owoce,
  • rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica, ciecierzyca),
  • tłuste ryby (np. łosoś, śledź, makrela),
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna (np. ryż brązowy, płatki owsiane, kasza gryczana),
  • oleje roślinne,
  • fermentowane produkty mleczne,
  • orzechy i nasiona,
  • naturalne przyprawy (np. curry, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma).

Dieta przeciwzapalna – jadłospis

Wiedząc już, jakie najsilniejsze produkty przeciwzapalne warto jeść, a jakich produktów unikać, nieco łatwiejsze może okazać się skomponowanie dań, które rekomenduje dieta przeciwzapalna. Przepisy powinny być różnorodne, a jako metodę obróbki warto wybrać przede wszystkim gotowanie, pieczenie czy gotowanie na parze. Poniżej przygotowaliśmy przykładowy jadłospis diety przeciwzapalnej na trzy dni (jadłospis obejmuje trzy głównie posiłki dnia). 

Dzień I

Śniadanie: owsianka z orzechami i owocami 

Obiad: pieczony łosoś z warzywami i brązowym ryżem

Kolacja: lekka sałatka z pomidorem, ogórkiem i świeżym szpinakiem

Dzień II 

Śniadanie: wędzony łosoś, dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, pomidor

Obiad: pierś z kurczaka z komosą ryżową i warzywami

Kolacja: tortilla z hummusem, awokado i pomidorem

Dzień III 

Śniadanie: jaglanka z mango i migdałami 

Obiad: kaszotto z kaszy gryczanej i tofu

Kolacja: makrela wędzona, dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa

Udostępnij

Skomentuj

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola zostały oznaczone *

Go Top