Sałatka meksykańska z pastą z bobu i domowymi nachosami stanowiąca doskonały sposób na lunch.

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Liczba porcji: 4
  • Poziom trudności: Łatwy

Składniki

NachosyDressingPasta z bobuSałatka
Tortilla pełnoziarnista (300 g)Jogurt naturalny (250g)Bób (150g)Rukola (100g)
Ocet balsamiczny (70ml)Oliwa z oliwek (25ml)Pomidorki koktajlowe (100g)
Ketchup bez octu (10g)Sok z cytryny (5ml)Fasola czerwona (konserwowa) (100g)
Kolendra (liść świeży) (5g)Kukurydza (konserwowa) (100g)
Sól biała (1g)Sałata lodowa (50g)
Pieprz czarny (1g)

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników przygotować pastę z bobu (Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie i obierz go z łupinek. Bób umieść wraz z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami w wysokim i wąskim naczyniu – zblenduj i dopraw.
  2. Tortille pokrój w trójkąty i zapiecz na chrupko (domowe nachosy)
  3. Zmieszaj składniki sosu i porcjuj w pojemnikach.
  4. W pudełkach na sałatkę ukłóż rukolę i poszarpaną sałatę lodową, dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz pomidorki koktajlowe, obok podaj oddzielnie sos, pastę z bobu oraz nachosy.
Udostępnij

Skomentuj

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola zostały oznaczone *

Go Top