
Sałatka meksykańska z pastą z bobu i domowymi nachosami stanowiąca doskonały sposób na lunch.
- Czas przygotowania: 30 min
- Liczba porcji: 4
- Poziom trudności: Łatwy
Składniki
Nachosy | Dressing | Pasta z bobu | Sałatka |
---|---|---|---|
Tortilla pełnoziarnista (300 g) | Jogurt naturalny (250g) | Bób (150g) | Rukola (100g) |
Ocet balsamiczny (70ml) | Oliwa z oliwek (25ml) | Pomidorki koktajlowe (100g) | |
Ketchup bez octu (10g) | Sok z cytryny (5ml) | Fasola czerwona (konserwowa) (100g) | |
Kolendra (liść świeży) (5g) | Kukurydza (konserwowa) (100g) | ||
Sól biała (1g) | Sałata lodowa (50g) | ||
Pieprz czarny (1g) |
Sposób przygotowania
- Z podanych składników przygotować pastę z bobu (Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie i obierz go z łupinek. Bób umieść wraz z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami w wysokim i wąskim naczyniu – zblenduj i dopraw.
- Tortille pokrój w trójkąty i zapiecz na chrupko (domowe nachosy)
- Zmieszaj składniki sosu i porcjuj w pojemnikach.
- W pudełkach na sałatkę ukłóż rukolę i poszarpaną sałatę lodową, dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz pomidorki koktajlowe, obok podaj oddzielnie sos, pastę z bobu oraz nachosy.